Ziekenhuis

Als je een eetstoornis hebt kun je ook veel lichamelijke klachten hebben. Dan kan het zijn dat je naar het ziekenhuis moet. In het ziekenhuis kun je gezien worden door een arts op een polikliniek. Bij ernstige lichamelijke klachten kan je worden opgenomen op een afdeling in het ziekenhuis. Op deze pagina vind je alle informatie over wat een ziekenhuis voor iemand met een eetstoornis kan betekenen.

Wat kan het ziekenhuis voor je doen?

Het kan zijn dat iemand met een eetstoornis lichamelijke klachten heeft door de eetstoornis en dat diegene daardoor onder controle komt te staan door een arts. Bij kinderen wordt altijd een kinderarts betrokken. Dan volgt een afspraak op de polikliniek. Een polikliniek is een afdeling in het ziekenhuis waar mensen terechtkunnen voor medisch advies of een kleine behandeling door een arts. Bij ernstige lichamelijke klachten kan het zijn dat iemand met een eetstoornis moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

De artsen in het ziekenhuis proberen de balans tussen de hoeveelheid energie die iemand is kwijtgeraakt en wat het lichaam nodig heeft en verbruikt te herstellen. Als iemand met een eetstoornis wordt opgenomen doet een team er alles aan om het verblijf voor jullie in het ziekenhuis zo kort en fijn mogelijk te laten zijn.

Ben jij een zorgprofessional? Lees dan meer over de behandeling in het ziekenhuis op de pagina ‘Voor medisch professionals’.

Wie werken er in het ziekenhuis?

In het ziekenhuis wordt er gewerkt in multidisciplinaire teams. Dit betekent dat er vanuit verschillende perspectieven/disciplines mee wordt gedacht en behandeld. Per ziekenhuis verschilt er wie er in het multidisciplinaire team zitten. Een team kan bestaan uit een:

  • Verpleegkundige: biedt verpleegkundige zorg. Dit is niet alleen persoonlijke verzorging, maar ook verpleegtechnische handelingen (als het inbrengen van een infuus) en het begeleiden van patiënten.
  • Zaalarts: een zaalarts zorgt tijdens de ziekenhuisopname voor de medische behandeling van patiënten.
  • Superviserende arts: binnen het ziekenhuis draagt hij of zij de verantwoordelijkheid voor de zorg aan de patiënt. Dit is vaak een behandelend specialist (kinderarts, kinderarts sociale pediatrie of een internist).
  • Kinderarts: een arts die gespecialiseerd is in de zorg voor kinderen van nul tot achttien jaar.
  • Kinderarts sociale pediatrie: is een kinderarts die gespecialiseerd is in hoe lichaam en geest op elkaar reageren, zoals bijvoorbeeld bij een eetstoornis.
  • Internist: een medisch specialist die volwassenen behandelt. Dit specialisme wordt ook wel interne geneeskunde of inwendige geneeskunde genoemd.
  • Psycholoog: kijkt vooral naar menselijk gedrag, hoe dit werkt in je hersenen en hoe dit veranderd zou kunnen worden.
  • Kinder-en jeugdpsychiater: kijkt naar mentale stoornissen bij kinderen en hoe dit met een vaak medische behandeling verbeterd kan worden. Ook behandelt en begeleidt de psychiater de patiënt en hun ouders.
  • Diëtist: helpt mensen met een eetstoornis met passend voedings-of dieetadvies.
  • Fysiotherapeut: een fysiotherapeut helpt mensen met een eetstoornis beter te bewegen. Ze kunnen zorgen dat gewrichten weer beter worden gemaakt, of dat er spiermassa wordt opgebouwd zodat je na een lang ziektebed weer kan leren lopen.
  • Onderwijsdeskundige: als een kind heel lang ziek blijft, zorgt de ‘thuisschool’ ervoor dat die leerling toch onderwijs krijgt. Je kunt hier meer over lezen op ziezon.nl.
  • Pedagogisch medewerker: begeleidt kinderen of jongeren tijdens de opname.
  • Co-assistent: een geneeskunde student in opleiding tot arts die praktijkervaring opdoet.

Tips voor naasten

Als je meegaat met je kind of iemand anders met een eetstoornis is het belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven. Wees met al je aandacht bij je kind. Dit kan ook in stilte. Kan je zelf als ouder niet mee of merk je dat het je zelf te veel stress geeft? Zorg dan dat je partner of iemand anders meegaat bij wie je kind zich vertrouwd voelt.

Download hier de ouderhandleiding ‘Je kind is opgenomen in het ziekenhuis’. Lees meer tips voor begeleiding van ouders bij een ziekenhuisopname op de website oudersvannu.nl en bekijk de tips hoe je je kind voorbereidt op een ziekenhuisopname op loes.nl.

Op zoek naar meer hulpmogelijkheden?

Bekijk welke hulpverleners en initiatieven je allemaal kunnen helpen als je iemand kent met een eetstoornis.

Zoek een zorgverlener bij jou in de buurt

Wil je weten welke zorgverleners er bij jou in de buurt zijn? Op eetstoornissennetwerk.nl kun je gemakkelijk zien welke zorg zich waar bevindt.