Huisartsenpraktijk

Jouw huisarts richt zich op alle klachten, problemen en vragen over je gezondheid en ziekte. De huisarts kan de signalen van de eetstoornis herkennen en een diagnose stellen. Om jullie vervolgens de juiste weg te wijzen.

Wat kan een huisarts voor jou doen?

De huisarts behandelt lichte psychische klachten zelf. Hij doet dat in samenwerking met een Praktijkondersteuner Huisarts (POH-GGZ). Ook de website thuisarts.nl biedt veel informatie. Een huisarts en een POH-GGZ ondersteunen ook naasten van iemand met een eetstoornis. Ze geven bijvoorbeeld uitleg over bejegening. Dit is de manier hoe jij het beste met iemand met een eetstoornis kan omgaan.

Vervolgens gaat de huisarts kijken wat er nodig is om iemand met een eetstoornis te helpen. Dan kan het zijn dat de huisarts doorverwijst naar eventuele verdere hulp. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoe erg de eetstoornis is en wat de wensen van de patiënt zijn. Als de huisarts denkt dat het om een eetstoornis gaat zal hij of zij diegene doorverwijzen naar een specialist die op dit moment bij diegene past, zoals een diëtist, psycholoog, psychiater of logopedist. Een huisarts kan ook doorverwijzen naar een wijk- , buurt- , of ouder- en kindteam. Of naar de GGZ en/of het ziekenhuis: de kinderarts en/of de kinder- en jeugdpsychiater.

Tips voor naasten

Heeft er iemand in jouw omgeving een eetstoornis en ga jij mee met de afspraak naar de huisarts? Dan is het belangrijk om ter voorbereiding op het gesprek alle handige informatie - voor zover bekend - mee te nemen. Soms is het handig om alvast wat op te schrijven, zoals; ‘is er al langer sprake van diëten?’, ‘is er sprake van focus op het lichaam door sport of andere oorzaken?’, ‘worden afspraken met vrienden afgezegd?’, ‘is er sprake van een emotionele gebeurtenis, zoals ziekte, overlijden of pesten?’, ‘is er sprake van compenseren bekend in de vorm van overgeven, obsessief bewegen of het slikken van pillen?’, ‘zijn er lichamelijke problemen bekend zoals onregelmatige menstruatie, slaap of darmproblemen?’.
Op zoek naar meer tips om iemand te steunen? Lees dan meer op de pagina ‘iemand steunen’.

Op zoek naar meer hulpmogelijkheden?

Bekijk welke hulpverleners en initiatieven je allemaal kunnen helpen als je iemand kent met een eetstoornis.

Zoek een zorgverlener bij jou in de buurt

Wil je weten welke zorgverleners er bij jou in de buurt zijn? Op eetstoornissennetwerk.nl kun je gemakkelijk zien welke zorg zich waar bevindt.